Scribus používám už čtvrtým rokem k sazbě městského zpravodaje. Doposud jsem na něm udělal cca 35 čísel o rozsahu 10-20 stránek. Zvlášť pak exportuju verzi pro tiskárnu, zvlášť pro web.
Přiznám se, že jediným důvodem, že jsem zvolil Scribus byla jeho cena. Jelikož jsem do té doby neznal jiný DTP program, neměl jsem s čím srovnávat a byl jsem rád, že takováto alternativa ke komerčním programům existuje. Pravděpodobně díky vývoji pro linuxovou platformu má program jistá specifika (pracuji v prostředí windows - nejprve XP, nyní win7), na které se ale dalo zvyknout (resp. nic jiného mi nezbývalo a nezbývá).
Připomínek k samotnému programu mám spoustu (prací s ním jsem strávil stovky hodin). Zmíním jen ty zásadní: Před těmi čtyřmi lety jsem zpravodaj dělal formou stránky po stránce, jelikož bylo nemožné díky neskutečně pomalé odezvě pracovat s vícestránkovým dokumentem. Nyní, od verze 1.3.5., už dělám všech 10-20 stránek coby jeden soubor, takže tato připomínka je už passé. I samotný export byl v té době krkolomný - stránku jsem musel uložit jako postscriptový soubor, pak vydestilovat na pdf a následně spojit v komerčním Acrobatu (přímé uložení souboru do pdf mi ve starších verzích nefungovalo). Od verze 1.3.5. používám postup: - uložit jako PDF - volba každou stránku do souboru - volba vložit EPS /experimentálně/. Vytvořené soubory pak stejně musím spojit v Acrobatu, přidat ořezové značky. Je možné, že to jde i přímo a korektně ze Scribusu, ale zatím jsem na to nepřišel.
Většinu času pak trávím v editoru textů, kde upravuji desítky článků pro jednotlivá čísla zpravodaje. K němu směřuje většina výtek. Absence příkazu undo je zcela zásadní - pokud uděláte jednu chybičku, můžete začít upravovat znova od začátku (pokud tedy po každém úspěšném zásahu dokument neuložíte...). Pokud pracujete v delším textu a přepínáte mezi editorem a hlavním oknem, kurzor v editoru nelze dát na zadané místo, ale vrátí se na pozici posledního zásahu, takže musíte neustále rolovat a hledat vámi zamýšlenou pozici. V editoru se taktéž občas nevyzpytatelně mění vlastnosti stylů - zadaný styl se nezobrazuje korektně či upravovaný text zmizí úplně popř. se objeví v úplně jiné velikosti či fontu. Kolikrát musím upravit parametry stylu "ručně", jelikož ty přednastavené prostě nefungují...
Od verze 1.3.5. jsem objevil možnost zarovnávání textu v odstavcích příkazem "posunutí prvního řádku". Do té doby pokud jsem měl v odstavci na prvním řádku velké písmeno s diakritikou, text se vůči ostatním odstavcům posunul dolů... Nyní mi někdy v nadpisech skočí háček či čárka nad odstavec (jak by to mělo podle mě být), jindy ovšem zůstane "uvnitř" a dojde k posunu...
Nevzpomenu si teď na další připomínky, ale docela podstatnou byl i fakt, že při exportu (jak *.ps tak *.pdf) Scribus zobrazuje některé fonty (písmena malé L a velké I) jako "grafické" objekty. Tzn. nikoli jako písmo ale jako obdélníky. Při tisku to vidět není, ale při náhledu pdf souboru ano.
A na závěr mám dotaz: lze přímo ve Scribusu nastavit proměnnou coby text (na každé stránce mám textový objekt s názvem měsíce, který se pravidelně mění:-) a než abych 20x upravoval název, jestli se nedá někde nastavit ten proměnný údaj, který by stačilo napsat jednou a automaticky se změnil ve zbývajících textových objektech.
Díky