Anketa

Jak dlouho používáte Scribus, pokud ho tedy používáte?

Začínám (méně než rok)
5 (50%)
Učím se (rok až dva)
4 (40%)
Poměrně dlouho (dva až čtyři)
1 (10%)
Jsem mazák (čtyři a více)
0 (0%)
Nepoužívám
0 (0%)

Celkem hlasů: 9

Autor Téma: Jak dlouho používáte Scribus?  (Přečteno 2774 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Offline Vlastimil Ott

• Administrátor
  • Vyzná se tu
    • Zobrazit profil
    • Osobní blog
Jak dlouho používáte Scribus?
« kdy: 16. Březen 2010, 11:31:13 »
Pokud ho používáte, co se vám na něm nejvíce líbí? Jaké dokumenty vytváříte?
Pokud ho nepoužíváte, jak jste našli tohle fórum? Budete Scribus používat??
Starám se, aby weby běžely.

Offline RemusRomullus

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
Re: Jak dlouho používáte Scribus?
« Odpověď #1 kdy: 16. Březen 2010, 12:19:30 »
Pár hodin je správná odpověď. Narazil jsem na první problém a nikde na netu nemůžu najít jak to vyřešit nějak elegantně. Potřebuju vytvořit tabulku a nějak mi nedochází jak použít to tabulkové pole, nebo vůbec jestli se to nedá udělat nějak elegantněji. Třeba formou copy/paste jako obrátky a text.
Děkuji za odpověď.

Offline Michal Hlavatý

• Moderátor fóra
  • Vyzná se tu
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 16. Březen 2010, 13:28:01 »
Dobrý den,

ve Scribusu si můžete vybrat z několika způsobů.

1. Vložit tabulku > pravé tlačítko myši > zrušit seskupení. Nyní pracujete s jednotlivými buňkami jako s textovými rámci. Můžete je propojit, změnit barvu, přidat čáry... Scribus pracuje s tabulkami jinak než např. kancelářské programy. Jestliže máte větší tabulku, není tohle asi nejlepší způsob.

2. Jestliže máte tabulku již vytvořenou (např. v OpenOffice), můžete jí exportovat do Drawu a poté exportovat do EPS a do Scribusu. Tento postup je nejvhodnější pro složitější tabulky. Více informací naleznete např. na http://wiki.scribus.net/index.php/Import_Spreadsheet_Tables_to_Scribus

3. Pro jednoduché tabulky s velkým množstvím čásel/textu je nejvhodnější zaměnit sloupce a řádky buněk, zkopírovat do nového textového rámce, poté nastavit počet zamýšlených sloupců jako počet sloupců rámce ve Vlastnostech > Text > Sloupce a vzdálenosti textu > Sloupce, dále přidat čáry a nastylovat text. Kdyby se položky nezobrazovali ve stejném svislém zarovnání, je nutné přichytit text k pomocné mřížce.

Offline machjo

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 18. Březen 2010, 11:43:34 »
Scribus používám asi rok. Našel jsem jej, když jsem hledal alternativy k Microsoft Publisheru. Chystám se Scribus vyučovat na své škole v rámci předmětu Mediální výchova a vytvářet v něm se žáky školní časopis.
Josef Mach

Offline Michal Hlavatý

• Moderátor fóra
  • Vyzná se tu
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 18. Březen 2010, 16:07:12 »
Scribus používám asi rok. Našel jsem jej, když jsem hledal alternativy k Microsoft Publisheru. Chystám se Scribus vyučovat na své škole v rámci předmětu Mediální výchova a vytvářet v něm se žáky školní časopis.
Nezapomeňte se pak pochlubit s výsledkem. Mohli bychom jej přidat do kategorie ukázek.
« Poslední změna: 21. Březen 2010, 00:37:26 od Michal »

Offline alexdx

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 01. Duben 2010, 15:13:07 »
Scribus pouzivam pres rok, zatim jen pro jednoduche zalezitosti, vpodstate samostatne stranky, i kdyz v ramci jedne publikace. Az ted jsem se pustil do vetsiho celku, zatim v pohode, vzorove stranky parada, jen mam problem s cislovanim stranek, na coz jsem zalozil vlastni vlakno. Ale mozna je ten problem jen mezi klavesnici a zidli  :)

Offline Wrunx

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 15. Duben 2010, 18:18:56 »
Pokouším se přejít na Scribus od chvíle kdy jsem udělal kříž nad mrkvosoftím prostředím a migroval na Linux, čili zhruba rok. Udělal jsem v něm pár komerčních letáků, pár čtyř či osmistránkových brožurek pro známé kteří nechtěli investovat do DTP studia ;-) Dnes jsem se chtěl pustit do přesázení knihy, která má v Indesignovém originálu 130 stránek... S veselou myslí jsem exportoval text, otvřel Scribus 1.3.6 na Win XP a... je po sedmé večer, to znamená že u toho sedím pět hodin... a zrovna končím natažení textu a jeho základní formátování podle obecného stylu... 8-O Mezitím nepočítaně krachů bez varování a odezvy takové, že stíhám bezmála udělat čaj než se projeví jedna požadovaná změna... Za osmdesátou stránkou už nejsem ani schopen nakliknout textový rámec, prostě nereaguje... oj oj, byl jsem dodnes Scribusem namlsán, ale tohle je opravdu děs. Připadám si že jsem se vrátil tak patnáct let zpátky co se výkonu týče, někam do dob Quarku 3.0 na legendárním Mac Lc II... Takže kniha zpátky na stromy, chci říci na platformu kde byla, a Scribus budu používat i nadále pouze k volnočasovým "kabinetním" kouskům, kde nebudu muset čekat na odezvu jako když něco potřebuji od úřadů... :-) Ale i přes tu momentální skepsi věřím v lepší Scribusí zítřky... :-)

Offline Honza

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 16. Duben 2010, 07:50:42 »
Právě jste vystihl největší a z mého pohledu velmi bolestný problém Scribusu. Prakticky celková absence podpory dlouhých dokumentů. Ono by se ještě sneslo, že se nedají dělat rejstříky a nelze hlídat parchanty, ale potíž je v tom, že prostě, přesně jak říkáte, nelze nalít ani, dejme tomu, 100 stran čistého, hladkého textu, aby se to skoro neudusilo. Právě proto to ještě dlouho bude soft pro menší magazíny a letáčky. Přesně jak říkáte, já sám pokukuju po DTP a pokud by Scribus fungoval na základních úrovních, sáhnu po něm všemi dvaceti.

Když se podívám na jiné nástroje, které stojí na práci lin. komunity, pak nezbývá než smutně pokývat a uvědomit si, že na to asi prostě nejsou lidi. Srovnejte třeba Scribus s věcí typu Blender nebo Inkscape. V případě Inskcape se prostě jakoby z ničehonic objeví komplet nástroj, téměř bez chyb, s pár bugy na vyšších úrovních práce. Scribus, naopak, umí kde co, zajímavé importy, už i Pantone barvy, má lepší podporu exportu pdf než InDesign a Quark, ale padesát stran hladké sazby je práce na celý den.   :-\

Offline Standa

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 17. Duben 2010, 09:05:24 »
Scribus používám už čtvrtým rokem k sazbě městského zpravodaje. Doposud jsem na něm udělal cca 35 čísel o rozsahu 10-20 stránek. Zvlášť pak exportuju verzi pro tiskárnu, zvlášť pro web.

Přiznám se, že jediným důvodem, že jsem zvolil Scribus byla jeho cena. Jelikož jsem do té doby neznal jiný DTP program, neměl jsem s čím srovnávat a byl jsem rád, že takováto alternativa ke komerčním programům existuje. Pravděpodobně díky vývoji pro linuxovou platformu má program jistá specifika (pracuji v prostředí windows - nejprve XP, nyní win7), na které se ale dalo zvyknout (resp. nic jiného mi nezbývalo a nezbývá).

Připomínek k samotnému programu mám spoustu (prací s ním jsem strávil stovky hodin). Zmíním jen ty zásadní: Před těmi čtyřmi lety jsem zpravodaj dělal formou stránky po stránce, jelikož bylo nemožné díky neskutečně pomalé odezvě pracovat s vícestránkovým dokumentem. Nyní, od verze 1.3.5., už dělám všech 10-20 stránek coby jeden soubor, takže tato připomínka je už passé. I samotný export byl v té době krkolomný - stránku jsem musel uložit jako postscriptový soubor, pak vydestilovat na pdf a následně spojit v komerčním Acrobatu (přímé uložení souboru do pdf mi ve starších verzích nefungovalo). Od verze 1.3.5. používám postup:  - uložit jako PDF - volba každou stránku do souboru - volba vložit EPS /experimentálně/. Vytvořené soubory pak stejně musím spojit v Acrobatu, přidat ořezové značky. Je možné, že to jde i přímo a korektně ze Scribusu, ale zatím jsem na to nepřišel.

Většinu času pak trávím v editoru textů, kde upravuji desítky článků pro jednotlivá čísla zpravodaje. K němu směřuje většina výtek. Absence příkazu undo je zcela zásadní - pokud uděláte jednu chybičku, můžete začít upravovat znova od začátku (pokud tedy po každém úspěšném zásahu dokument neuložíte...). Pokud pracujete v delším textu a přepínáte mezi editorem a hlavním oknem, kurzor v editoru nelze dát na zadané místo, ale vrátí se na pozici posledního zásahu, takže musíte neustále rolovat a hledat vámi zamýšlenou pozici. V editoru se taktéž občas nevyzpytatelně mění vlastnosti stylů - zadaný styl se nezobrazuje korektně či upravovaný text zmizí úplně popř. se objeví v úplně jiné velikosti či fontu. Kolikrát musím upravit parametry stylu "ručně", jelikož ty přednastavené prostě nefungují...
Od verze 1.3.5. jsem objevil možnost zarovnávání textu v odstavcích příkazem "posunutí prvního řádku". Do té doby pokud jsem měl v odstavci na prvním řádku velké písmeno s diakritikou, text se vůči ostatním odstavcům posunul dolů...  Nyní mi někdy v nadpisech skočí háček či čárka nad odstavec (jak by to mělo podle mě být), jindy ovšem zůstane "uvnitř" a dojde k posunu...

Nevzpomenu si teď na další připomínky, ale docela podstatnou byl i fakt, že při exportu (jak *.ps tak *.pdf) Scribus zobrazuje některé fonty (písmena malé L a velké I) jako "grafické" objekty. Tzn. nikoli jako písmo ale jako obdélníky. Při tisku to vidět není, ale při náhledu pdf souboru ano.

A na závěr mám dotaz: lze přímo ve Scribusu nastavit proměnnou coby text (na každé stránce mám textový objekt s názvem měsíce, který se pravidelně mění:-) a než abych 20x upravoval název, jestli se nedá někde nastavit ten proměnný údaj, který by stačilo napsat jednou a automaticky se změnil ve zbývajících textových objektech.

Díky

Offline Michal Hlavatý

• Moderátor fóra
  • Vyzná se tu
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 17. Duben 2010, 13:43:50 »
To Wrunx: Scribus má chyby. Pomalost je jednou z nich. Ale při 130 stránkách to ještě nebude tak zlé (hodně záleží na počtu objektů, SVG objektech atd.). Skoro mě přijde (bez důkazu), že problémů s Windows verzemi je víc.

Dělám dokumenty, které mají okolo 70 stran se spoustou objektů a rychlost je pořád slušná [C2D, 2 GHz, Scribus 1.3.6, Ubuntu 64bit]. Se stabilitou to není také tak horké - několik zatuhnutí/pádů na 70 stran je dobré.

To Honza: Jen poznámka: Inkscape se neobjevil jen tak z ničeho, ale vychází z programu Sodipodi, který byl předtím vyvíjen čtyři roky a sám byl také forkem. Skutečný "vývoj Inkscape" je proto o hodně delší než v případě Scribusu. Navíc i počet uživatelů bude asi vyšší.

To Standa: Proč tak krkolomný postup? Značky spadávky a ořezu můžete přidat přímo ve Scribusu.

Funkci Undo pro objekty Scribus samozřejmě má (i s pokročilejšími funkcemi). Můžete si také nastavit automatické ukládání dokumentu. Poskočení kurzoru na začátek textu při změně okna je nahlášený bug: http://bugs.scribus.net/view.php?id=4884. Kromě mizení textu ostatní chyby nepozoruji. Styly se zobrazují přesně takové, jak je mám nastavené.

Zobrazování písem závisí na nastavení exportu do PDF (jestli je vkládáte jako písmo nebo jako obrys) a na kvalitě použitých fontů.

Proměnná možná nějak půjde. Nejrychlejší způsob je přidat těch několik textových rámců do zápisníku.

Chcete-li vyřešit jednotlivé problémy, založte nová témata a uveďte konkrétní ukázky, postupy, otázky...

Jestli umíte anglicky, doporučuji Vám přečíst tutoriál: http://wiki.scribus.net/index.php/Get_Started_with_Scribus nebo dokumentaci.