Autor Téma: Potřebuji, aby se ve výsledném pdf dal kopírovat/označit text  (Přečteno 1190 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Offline barunna

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
Dobrý den,

začínám se Scribusem a nemůžu najít jednu věc - vytvořila jsem pdf, které se bude šířit elektronicky, a potřebuji, aby umožňovalo označení a kopírování textu, když sis jej uživatel otevře. Kde to můžu nastavit? Momentálně mi to nejde (mám aplikaci náhled na Mac OS), ale když si otevřu cizí dokumenty vytvořené ve scribusu, tak to jde. Zkoušela jsem zaškrnout v šifrování „povolit kopírování textu“, ale nepomohlo to. Ve scribusu vytvářím tiskovou zprávu, která ve wordu vypadá divně, ale potřebuji, aby z ní šlo kopírovat. Díky moc.

Edit: Tak jsem zjistila, že to, co mám napsáno písmem Arial, zkopírovat jde, to, co je calibri, ne. Hledala jsem i anglické návody, ale nepochopila jsem je :(
« Poslední změna: 19. Červenec 2012, 13:26:22 od barunna »

Offline Michal Hlavatý

• Administrátor
  • Vyzná se tu
    • Zobrazit profil
Re:Potřebuji, aby se ve výsledném pdf dal kopírovat/označit text
« Odpověď #1 kdy: 19. Červenec 2012, 16:43:13 »
Dobrý den.

Můžu se zeptat na verzi Scribusu? Tento problém nastával u řady 1.3.3.X. Doporučuji přejít na 1.4.1.

Pokud se vzpomínám, stačilo si pohrát s nastavením vkládání fontů (Uložit jako PDF > Písma).

Zapnutí šifrování na to nemá vliv.

Kdyby to nepomohlo, pošlete mi zdrojový soubor, podívám se na to.

Offline otula

• Vyzná se tu
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 19. Červenec 2012, 17:50:38 »
Baruno, tohle mohu potvrdit, chová se tak nejenom cambria, ale například i constantia - předpokládám, že je to "vlastnost" konkrétních fontů. Nezbude ti, než si najít jiné vhodné písmo.

Michale, to je stejný problém, jak jsem ti psal, že kvůli němu nemohu použít constantiu.

EDIT: píšu cambria, Barunna psala calibri - moje chybka, ale problém je u obou stejný
« Poslední změna: 20. Červenec 2012, 07:23:59 od otula »

Offline otula

• Vyzná se tu
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 20. Červenec 2012, 07:33:09 »
Ještě jsem dnes zkusil pohledat tento problém přes Google a zarazilo mne, že jsem nikde nenašel, že by ho někdo další řešil. Zkusil jsem tedy použít tato problémová MS písma v InDesignu, a výsledné PDF je zcela bezproblémové. Přikládám 2 PDF - jedno ze Scribu, jedno z InDesignu, obě obsahují písma Calibri, Cambria, Constantia + navíc Minion Pro

Takže nepřikládám (chybová hláška, že není možno přistoupit k adresáři s přílohami). Takže zde:
InDesign
Scribus

Offline Michal Hlavatý

• Administrátor
  • Vyzná se tu
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 30. Červenec 2012, 09:09:14 »
Nahlásil jsem to vývojářům.

Adresa bug reportu: http://bugs.scribus.net/view.php?id=10972