Díval jsem se na to, a toto nastavení by se týkalo podle všeho položek v první kartě properties - (x,y,z). U ostatních položek snad nejednoznačnost seriové/paralelni uplatnění nehrozí.
Nahlásil jsem to jako
požadavek na novou vlastnost.
Rozumím, přesto nevidím důvod, proč by nemohla být karta Text v Properties aktivní i pro sadu objektů.
Uvidíme, zda tuto funkci pro skupiny vývojáři přidají.
Možná u obou problémů přinese změnu projekt OIF (přepis text enginu, podpora mimoevropských jazyků a přepracované properties)? Při přepisu enginu by se na to mělo pamatovat. Co jsem slyšel, od nového enginu si vývojáři slibují lepší použitelnost pro dlouhé texty (knihy), kde budou uvedené textové funkce (odkazy, rejsříky) ještě potřebnější.
Na novém vykreslovacím jádře se skutečně pracuje, ale nevím, zda jeho součástí budou odkazy. Domnívám se, že hlavním cílem bude, kromě podpory dalších jazyků, lepší podpora OTF. Odkazy, dynamická pole atd. budou spíš než nové vykreslovací jádro vyžadovat změny ve formátu .sla.
Na první pohled se zdá, že chybějících funkcí je velké množství. Ve skutečnosti bude možné po přidání dynamických polí vytvořit celou řadu nových vlastností rychle - názvy kapitol atd. v záhlavích/zápatích, vkládání jména autora, datum, klíčová slova, abstrakty a mnoho dalšího.
Nakonec bych se ještě chtěl zeptat, co to je za iniciativu - sbírání nápadů na skripty nebo plug-iny do Scribusu a kde mohu sledovat, jak se to vyvýjí?
Iniciativu ke vzniku skriptů a plug-inů vytvořila společnost
Liberix o.p.s., která je zároveň správcem stránek
Scribus.cz. Hlavním průlomovým bodem bylo nalezení programátora (Filip Mintaka), který se nabídl ke spolupráci.
Výběr témat včetně stavu jejich vývoje je možné sledovat na
ukoly.liberix.cz.
Pozn. k možnosti implementace křížových odkazů na rámec: Absence dynamických vlastností je velmi omezující. Jediné, co by šlo vytvořit je jednorázová nabídka odkazu na rámec. Při přesunutí rámce na jiné místo by však odkazované místo (přepočítalo by ho to z polohy odkazovaného rámce) zůstalo. K pořádné implementaci je nutný zásah do formátu .sla (což je nutné provést už ve vývoji, nikoliv skriptem).