Dobrý den, tak máme za sebou první úspěšné vydání zpravodaje.
Požadavek tiskárny byl PDF, vše ve CMYK a grafiku minimálně 300 DPI.
Naleznete jej na
www.bela.cz v odkazu zpravodaj. Je to únorový v roce 2011, který byl udělán ve Scribusu (lednový byl dělaný ve Wordu a po tisku vypadal mnohem hůře než v tom PDF a ještě to musel grafik celé předělávat, proto jsem přešel na Scribus).
A postup (SCRIBUS dále jen SC verze 1.3.9):
Texty - poslané ve Wordu či čímkoliv jiném. Zkopíruju jen do poznámkového bloku a pak vložím do SC, abych nepřenášel formátování. To už pak dělám přímo v SC.
Obrázky-pokud chci udělat či upravit bitmapový obrázek(jpg, gif, bmp) dělám to v GIMPu. Všechny obrázky, fotky apod. po té převedu do CMYKu. Dělám to ve FASTSTONE dám uložit jako tiff a ve "Volby" pak nastavím CMYK a komprese JPG. (tiff dělá menší problémy, jpg se mi občas zobrazoval špatně).
Obrázek pak v plném rozlišení(!) vložím do SC, kde jej můžu zvětšovat či zmenšovat, ale sleduji aby mi rozlišení nekleslo pod 300 DPI.
Grafiku-křivky svg, pdf - tuto vytvořím či upravím v INKSCAPE. Pak ji přímo z INKSCAPE vytisknu jak PDF přes virtuální tiskárnu PDF CREATOR. Po té ještě jednou, kde nastavím výstupní formát CMYK. Když to udělám hned, tak mi to nejde, vyjde to ve RGB, ale nevadí. Do SC to vkládám do obrázkového rámu.
Tabulky- stejným postupem tvořím i tabulky. Vytisknu je přímo z Wordu či Excelu přes PDF CREATOR (opět po druhé jako CMYK pokud tabulka obsahuje barvy) a opět do SC vlkádám do obrázkového rámu.
Dále je třeba:
Menu úpravy->barvy - všechny barvy převést na CMYK (poznáte i podle ikonky vedle barvy), pokud chcete použít novou barvu, rovněž ji vytvořit tady ve CMYK.
Nastavení EXPORTU SC:- Všeobecné - PDF 1.3, rozlišení pro EPS grafiku 2400 DPI, zatrženo Vlož PDF & EPS soubory Experimentální, metoda komprese bezztrátový - ZIP, Maximální rozlišení obrázku 300DPI(aby se zmenšila velikost PDF)
- Písma - vložit vše
- Barva - plánovaný výstu Tiskárna
Nastavení dokumentu:- Správa barev - aktivovat (profily můžete nechat tak a nebo Vám možná tiskárna něco doporučí)
Snad jsem napsal vše důležité. Při první tvorbě jsem si nainstaloval trial ADOBE PRO a tam se pomocí SHIFT-X spustí předtisková kontrola, která odhalí chyby. Tím jsem odladil výstupní formát, protože jinak se nedá zkontrolovat, zda máte vše ve CMYK a správném DPI.